De Dronespotter

Drone picture from Dumielauxepices.net

Is het een vogel, is het een vliegtuig, nee: het is een Predator Drone!

Wees niet bevreesd, een Predator Drone zul je niet snel spotten vanwege meerdere redenen die ik niet zal opnoemen, omdat ik de meeste ook niet wíl weten.

Wat je met een redelijk normale wifi setup wél kunt spotten is mensen die met hun “speeltje” denken de vliegende aasgier uit te kunnen hangen.

Zo zijn onder andere de merken Parrot en DJI drones via wifi te bedienen en deze zijn dan uitermate geschikt om te herkennen aan het mac adres in de probes* die ze uitzenden. (*Zie “De Wifi Detective“)

Welnu (daar gaan we weer): Ik ben in mijn logbestanden gaan zoeken naar het merk “Parrot”. En enigszins tot mijn verbazing bleek ik er een paar te hebben opgepikt.

Omdat er de laatste tijd in mijn woonplaats (het mag misschien al bekend zijn) aardig wat dingen waren gebeurd, was ik benieuwd of er ook iets bij alarmeringen.nl bekend was én of deze drone juist daarom in de buurt was.

Krijg nou niks!

Het blijkt dat de drone is opgestegen in een redelijk tijdsbestek nadat de melding van de traumaheli verscheen. (Een was er zelfs bijna gelijk “bij”, maar verdwijnt ook weldra uit de logs…)

Dubbel fout dus: vliegen in een NO-FLY zone, wat Roosendaal (oeps, nu heb ik het gezegd) is, tijdens dat er een helicopter in de lucht kan hangen die mensenlevens probeert te redden!

En wie schets mijn verbazing; dat een (aardig) tijdje later nóg iemand een Parrot drone uit de kast trekt! Nu kan dit toeval zijn, maar de eerste drone (90:3a:e6) komt om 14:51 ook weer in de lucht (hieronder in het logknipsel helaas even niet te zien), dus het zal vast “de moeite waard” geweest zijn?

Saillant detail in deze: De 2e drone gaf een probe met het thuisadres op nummer 6. En deze straatnaam is de enige die voorkomt in Nederland en België… Niet zo slim. Op streetview bleek dit adres trouwens een kast van een huis te zijn… beetje goedkope drone dan eigenlijk…

Dit terzijde.

Author: h3nK

Social Engineer, Dataverzamelaar, Raspberry, Arduino en IoT knutselaar, ELK-stack enthousiasteling, Python in huis, Ethisch verantwoord Hacken, Gitarist, Drummer, Fender Rhodes speler, speelt reggae, grunge, bluegrass, jazz en country.